Šalto vėjo pėdom atkeliauja šventės

Adentas – gražiausias ir prasmingas laukimo metas, o maža žvakės liepsnelė mus sutelkia rimčiai ir susikaupimui. Kiekvieną rytą žvakės uždegimas Mažeikių lopšelio-darželio „Delfinas“ „Ančiukų“grupėje vaikus padrąsindavo naujiems geriems darbams. Uždegėme Gerumo, Meilės, Laukimo ir Vilties žvakes savo sieloje.

Yra daug būdų švęsti ir išgyventi adventą. Tai paslaptingas metas, nes sieloje susirenka daugybė minčių: vienos liūdnos, lyg gruodžio švininiai debesys, o kitos skaidrios ir lengvutės it sniego baltosios plaštakės. Mintimis palydėjome metus, nuveiktus darbus. Taip darydavo mūsų senoliai, taip darėme ir mes.

Adventas – ne tik ramybės, bet ir paslaptingas, mistiškas laikas, kai senoliai tikėjo, jog šiuo tamsiuoju metu žmonėms ir jų darbams, žiemkenčių pasėliams skiriamas ypatingas dėmesys, išgyvenimai. Vaikams epizodai iš gyvūnėlių gyvenimo, žaidimai, rateliai, liaudies dainų dainavimas padėjo išjausti ir tapatinti gyvūnų ir žmonių metų tėkmę: laukiame pavasario, vasaros, sutinkame derlingąjį rudenį ir ruošiamės žiemai. Panaudota tautosaka leido suprasti, kad mūsų protėviams vakarai neprailgdavo, jie susigalvodavo, kaip juos paįvairinti – kas dainomis, kas žaidimais, kas pasakomis, įmantria žemaitiška šneka, o kas burtais. Ir šiandien vakarais, kai saulelė užmerkia akeles, o gražuolės žvaigždės spindi danguje, mamos, palikusios nenudirbtus darbus, moko savo vaikus dainų, pasakų, eilėraščių...

Tą vakarą stebuklą kūrėme kartu. Vaikai išklausė auklėtojų Virginijos Dokšienės ir Vitoldos Garalienės teminių skaitymų ir aktyviai dalyvavo pokalbiuose apie advento prasmę bei paskirtį. Per paskutines advento dienas mažieji savo tėveliams padovanojo galimybę pajausti bendrystę ir laukimo prasmę.

Adventas baigasi Kūčių vakaru, kada šeima susėda prie balta staltiese padengto stalo, o Kūčių valgiai įprasmina dvylikos mėnesių svarbą. Apie tai vaikams papasakojo grupės auklėtojos. Jos padėjo mažiesiems pažinti pasaulį, jo dvasinę įvairovę, perimti tėvų, protėvių vertybes bei šiandienos dorinio elgesio normas.

Advento laikotarpio renginiai darželyje, akcijos vaikams suteikia ypatingų išgyvenimų, vaikai mokosi bendrauti, pamatyti ir nusiteikti padėti vargstantiems.

L. d. „Delfinas“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode